granat owoc

0

Dieta przy nowotworze złośliwym powinna być lekkostrawna, bogata w antyoksydanty, pełnowartościowe białko, a także witaminy i minerały. Co zatem należy jeść by nie dopuścić do niedożywienia w czasie choroby, redukować efekty uboczne chemioterapii i chronić narządy wewnętrzne narażone na uszkodzenia w trakcie leczenia?

Specjaliści twierdzą, że odpowiednia dieta stosowana w chorobie nowotworowej może znacząco wspomóc leczenie nowotworu jakim jest białaczka. Pozwala ona także m.in. zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii.

papryka

Fot. Flickr.com CC 2.0 LID

Białaczka – co można jeść?

W przypadku białaczki dieta optymalna polega m.in. na spożywaniu produktów bogatych w substancje o działaniu antyoksydacyjnym, a więc witaminę A, C, E, flawonoidy, beta-karoten, cynk i selen. Antyoksydanty zapobiegają bowiem utlenianiu i starzeniu się komórek. Ponadto, neutralizują wolne rodniki.

Choć antyoksydanty nie leczą białaczki, pomagają organizmowi w regeneracji. Witamina C pozwala zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii, beta-karoten spowalnia rozprzestrzenianie się choroby, zaś witamina E zmniejsza ryzyko infekcji.

W diecie przy ostrej białaczce powinno się pić bogatą w antyoksydanty zieloną herbatę, spożywać cebulę, marchew, czosnek, pomidory, różnego rodzaju kapusty oraz brokuły. Owoce bogate w antyoksydanty to przede wszystkim jabłka, jagody, maliny, żurawina, poziomki, borówki i jeżyny. Substancje o działaniu antyoksydacyjnym zawiera także kurkuma i czerwone wytrawne wino.

Antyoksydanty to jednak nie wszystko. Osoba chorująca na białaczkę, by zachować odpowiednią ilość energii, powinna także stosować dietę bogatą w węglowodany. Ważne jest jednak to, by węglowodany nie pochodziły z makaronów, białego ryżu czy ziemniaków, ale z warzyw i owoców. Chcesz wiedzieć więcej o właściwym odżywianiu w czasie leczenia choroby nowotworowej? Wejdź na stronę DKMS

Czego nie powinna jeść osoba chora na białaczkę?

Równie istotne jak to, co powinna jeść osoba chora na białaczkę jest to, czego powinna unikać. Wśród produktów zakazanych w zdrowej, wspomagającej leczenie białaczki diecie, jest m.in. czerwone mięso, żywność przetworzona, żywność typu fast food, potrawy smażone, wędzone, alkohol, słodkie napoje i sól spożywana w nadmiernych ilościach.

Istotne jest także to, by osoba chorująca na białaczkę nie spożywała produktów zawierających konserwanty chemiczne takich jak np. związki azotu, a także gotowych wyrobów cukierniczych i produktów, które mogą być skażone grzybami lub pleśniami. Nie powinno się także spożywać nieprawidłowo grillowanych potraw, ponieważ zwęglone produkty zawierają węglowodory o działaniu rakotwórczym.

Osoba chorująca na nowotwór powinna także pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców przed ich spożyciem, a także obieraniu ich ze skórki i gotowaniu – najlepiej na parze, gdyż wówczas nie tracą swoich cennych witamin.

Skomentuj ten materiał