Witamina C wspomaga układ odpornościowy w walce z chorobami. Warto wspomnieć, że jest skutecznym antyoksydantem. Ludzki organizm nie wytwarza tej witaminy, a jedynie wchłania ją z pożywienia, dlatego warto zastanowić się – co zawiera najwięcej witaminy C?
Szukasz naturalnej witaminy C?
Kwas askorbinowy jest obecny w warzywach i owocach, które bez problemu znajdziesz w sklepie. Nie ma potrzeby zażywania suplementów diety! Wystarczy wiedzieć, które produkty mają w sobie najwięcej witamin. Zobacz powody, dlaczego witamina C jest dla nas ważna:
- przyspiesza gojenie ran,
- spowalnia proces starzenia się skóry,
- umożliwia proces syntezy kolagenu,
- ułatwia wchłanianie żelaza,
- poprawia odporność organizmu na infekcje,
- pozytywnie wpływa na zęby oraz dziąsła,
- wzmacnia naczynia krwionośne.
Czy cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C?
Cytryna lub pomarańcza są pierwszymi owocami, które przychodzą na myśl, gdy mówimy o witaminie C. Bez problemu znajdziesz produkty, które mają większą zawartość kwasu askorbinowego. Jakie? Może Cię to zaskoczyć!
Ciężko znaleźć warzywo, które ma więcej witamin niż brokuł. Znajdź dla niego miejsce w swojej diecie! Pamiętaj, że podczas gotowania nie powinieneś poddawać go działaniu temperatury wyższej niż 76 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury brokuł traci wiele składników odżywczych.
Brukselka – prawdziwy koszmar dzieciństwa. Może jednak warto się przekonać do tego warzywa, ponieważ osiem brukselek zawiera tyle witaminy C co sok z pięciu cytryn. Wybierz brukselkę i ciesz się zdrowiem, nawet w trakcie sezonu chorobowego.
Truskawki! Kto nie lubi truskawek? Dostępne są przez krótki okres w roku, więc wykorzystaj go jak najlepiej. Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, ale to nie koniec ich zalet. Oprócz kwasu askorbinowego mają kwas foliowy i magnez.
Kiwi to kolejny owoc, który jest nazywany bombą witaminową. To nie przypadek! Kwaśno – słodki smak kiwi ma wielu fanów. Ze względu na niski indeks glikemiczny może być spożywany przez osoby chore na cukrzyce.
Papryka słodka, a może ostra? Każdy rodzaj nadaje potrawom charakterystyczny smak. Świetny dodatek do sałatek i kanapek. To pewne, że jest najlepszym źródłem witaminy C. Najwięcej witamin zawiera żółta papryka, więc warto po nią sięgnąć, żeby uniknąć przeziębienia.
Każda z naszych propozycji ma większą zawartość witaminy C niż cytryna. Oczywiście jest jeszcze wiele innych warzyw i owoców, które są świetnym źródłem kwasy askorbinowego, n.p.: czarna porzeczka albo jarmuż. Zadbaj o odpowiednią ilość witamin w swojej diecie, a dzięki temu unikniesz wielu dolegliwości.
Ja gdzieś słyszałam, że kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna :D
Moim zdaniem najważniejsze, żeby witamina C była lewoskrętna. Zwykła witamina prawoskrętna nic nie daje!