granat owoc

0

Pijesz na co dzień kawę i zastanawiasz się, jaki ma wpływ na zdrowie? Jeśli tak, to ten wpis jest dla Ciebie. Z jego treści dowiesz się wiele ciekawostek na temat korzyści zdrowotnych wynikających z picia kawy. Sprawdź!

Czy kawa jest zdrowa dla organizmu?

Kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających. Co więcej, jest pyszna i można przyrządzać ją na wiele sposobów – https://mokate.com.pl/kawa-ziarnista-barista. Dzięki temu, że zawiera kofeinę, wzmacnia wydajność fizyczną i poprawia funkcjonowanie mózgu. Filiżanka kawy o poranku potrafi dodać energii na resztę dnia. Kawosze sięgają po nią również w trakcie dnia, najczęściej, gdy zmagają się z sennością i zmęczeniem. Filiżanka mocnej kawy może poprawić wydajność, a także zwiększyć poziom energii u osoby, która ją spożyła. Niewiele osób wie, lecz kawa zawiera również wiele właściwości odżywczych, takich jak:

  • potas,
  • magnez,
  • witamina B3,
  • antyoksydanty.

Kawa przyspiesza także metabolizm, ponieważ zwiększa tempo przemiany materii. Aby jednak zadbać o prawidłowy metabolizm, należy regularnie uprawiać aktywność fizyczną, a także utrzymywać zdrową dietę. Kawa wpływa również na trawienie, ponieważ pobudza do pracy jelita. To znacznie przyspiesza trawienie i ułatwia wypróżnianie. Mówi się także, że kawa może mieć korzystny wpływ na kondycję skóry.

fot. unsplash zgodnie z licencją

Zdrowa kawa. Jaka?

Czy każda kawa jest zdrowa? Kawy dostępne są w różnych postaciach. Możemy pić kawę ziarnistą, mieloną, rozpuszczalną, espresso, cappuccino, latte czy cold brew. Każda z wymienionych kaw przygotowywana jest w inny sposób, dzięki czemu różnią się one od siebie smakiem. Kupując kawę, warto postawić na sprawdzony sklep, sprowadzający kawy prosto z krajów, w których jest ona uprawiana. Kawę uprawia się w wielu państwach na całym świecie, jednak to Brazylia, Kolumbia, Ekwador czy Kostaryka, to najpopularniejsze kraje, których kawy zdobywają serca kawoszy z całego świata.

Kupując kawę, warto zwracać uwagę na jej skład. Gdy z tyłu opakowania widnieją takie składniki, jak cukier czy syropy, odłóż kawę z powrotem na półkę. Postaw na wysokiej jakości kawy, które są gwarancją wyrazistego smaku i intensywnego aromatu. Wybieraj także kawę z niską zawartością substancji toksycznych, powstających w wyniku rozwoju pleśni na ziarnach kawy. Substancje te nazywane są mykotoksynami. Kawę warto również pić bez dodatku cukru czy śmietanki.

O której kawa?

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji kawosza. Najczęściej po kawę sięga się jednak rano. To wszystko ze względu na jej pobudzające działanie. Wiele osób na całym świecie filiżanką ulubionej kawy zaczyna każdy dzień. Kawę warto wypić także przed południem, w trakcie pracy bądź nauki. Filiżankę ulubionego, gorącego napoju należy odpuścić sobie jednak wieczorem. Mocna kawa przed snem może skutkować problemami z bezsennością, bólem głowy lub drżeniem rąk. Kawa powinna być również pita z umiarem. Wystarczą 1-2 filiżanki dziennie. Pita w dużych ilościach może powodować działania odwrotne od zamierzonych, czyli szkodzić zdrowiu.

Skomentuj ten materiał