granat owoc

0

Aminokwasy BCAA (Branched Chain Amino Acids) czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych stanowią podstawę suplementacji wielu sportowców.

Aminokwasy rozgałęzione – co to jest?

BCAA

Flickr.com CC 2.0 istolethetv

Aminokwasy BCAA mają inną budowę, aniżeli reszta aminokwasów. Posiadają grupę aminową, karboksylową oraz rozgałęziony łańcuch boczny. Dzięki temu cząstka posiada specyficzne właściwości. Taką budowę mają aminokwasy:

  • – L-leucyna
  • – L-walina
  • – L-izoleucyna

Aminokwasy BCAA są egzogenne (należy dostarczać je z zewnątrz – w formie pożywienia lub jako suplement diety).

Aminokwasy BCAA – funkcje w organizmie

Suplementacja aminokwasów rozgałęzionych ma wpływ na: wzrost masy mięśniowej, redukcję tłuszczu, szybszą regenerację. Pełni również funkcję antykataboliczną.

Jak aminokwasy BCAA wpływają na wzrost masy mięśniowej?

Aminokwasy BCAA są składnikiem suchej masy mięśniowej (stanowią do 40%), dlatego też traktowane są jako jeden z podstawowych materiałów budulcowych mięśni. BCAA ma wpływ na produkcję hormonów anabolicznych – insuliny, somatotropiny oraz hormonu tarczycy.

Jak aminokwasy BCAA wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej?

BCAA wykorzystywane jest w procesach metabolicznych. L-leucyna bierze udział w metabolizmie tłuszczów, L-walina metabolizmie cukrów, zaś L-izoleucyna zarówno tłuszczów, jak i cukrów. Niedobory aminokwasów BCAA mogą skutkować: nadmiernym łaknieniem, problemami neurologicznymi lub często występującymi infekcjami.

Jak aminokwasy BCAA wpływają na regenerację potreningową?

Niedobór rozgałęzionych BCAA skutkuje wystąpieniem wolnego aminokwasu L-tryptofanu, który przekształca się w serotoninę. To z kolei wpływa na powstanie zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Prawidłowa suplementacja BCAA sprawia, że we krwi jest znacznie mniej L-tryptofanu. Dodatkowo, aminokwasy rozgałęzione pełnią rolę magazyniera energii (w momencie zapotrzebowania, ulegają rozkładowi). Znajdujące się we krwii BCAA szybko dostarczają energię bezpośrednio do mięśni.

Aminokwasy BCAA, a funkcja antykataboliczna

BCAA hamuje procesy degradujące białka mięśni. W związku z tym, że każdy z aminokwasów rozgałęzionych (leucyna, izoleucyna, walina) pełni inną rolę w katabolizmie, należy dostarczać je w takich samych dawkach. Brak zachowania odpowiedniej proporcji może skutkować tym, iż L-leucyna wykazująca działanie anaboliczne może doprowadzić do obniżenia pozostałych dwóch aminokwasów – waliny oraz izoleucyny.

Dawkowanie BCAA

BCAA należy przyjmować wówczas, gdy zachodzi największe ryzyko katabolizmu. Ponadto, suplementację należy stosować w czasie budowania masy mięśniowej.

Według licznych badań, najlepszą porą na przyjęcie aminokwasów BCAA jest poranek. Dodatkowo, należy przyjmować aminokwasy bezpośrednio przed aktywnością fizyczną oraz 15 minut po.

Dawki l-izoleucyny, l-waliny, l-leucyny zależne są od uprawianego sportu oraz zapotrzebowania organizmu. Wahają się od kilku do nawet kilkudziesięciu gramów dziennie. Najlepiej ustalić ją w oparciu o konsultację dietetyczną.

Producenci zalecają przyjmowanie od 0,5-1g na każde 10 kilogramów masy ciała. Oznacza to, że 70kg jednostka powinna przyjmować dziennie od 3,5g-7g aminokwasów rozgałęzionych.

Skomentuj ten materiał