granat owoc

6

Ukryta nietolerancja pokarmowa jest coraz częściej rozumiana jako alergia lub tzw. nadwrażliwość na pokarm, a to nieco inna jednostka chorobowa. Sprawdziliśmy, jak eksperci oceniają każdą z tych dolegliwości i jakie są między nimi różnice.

ryby w codziennej diecie

Ryby także mogą być powodem alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej są dostrzegalne natychmiast po zjedzeniu pokarmu

Alergie pokarmowe dotykają stosunkowo niewielkiej części społeczeństwa i w przeciwieństwie do tego, czym jest » nietolerancja pokarmowa, reakcja organizmu na przyjęty pokarm następuje w zasadzie od razu.

Przyjmuje się, że alergia pokarmowa dotyka około 2% społeczeństwa i to w dość ograniczonym zakresie. Dolegliwości najczęściej powodują: orzechy, mleko, soja, pszenica, nabiał, a także ryby i owoce morza. Warto zaznaczyć, że większość natychmiastowych objawów co prawda nie zagraża życiu człowieka, to w skrajnych przypadkach, przy odpowiednio dużym stężeniu produktu, może dość do tzw. wstrząsów anafilaktycznych.

Ostra reakcja na przyjęty produkt to wynik nadmiernej produkcji histaminy i mastocydów, które organizm kieruje przeciw wybranemu alergenowi.

Warto zaznaczyć, że osoby, które borykają się z alergiami pokarmowymi, są najczęściej w stanie samodzielnie zidentyfikować, na jakie produkty ich organizm nie reaguje prawidłowo (wizyta u lekarza w celu wykonania specjalnych testów bywa zbędna); wynika to z natychmiastowej reakcji, tj. zupełnie inaczej niż w przypadku nietolerancji pokarmowej. Więcej przeczytasz w artykule: „Alergia pokarmowa i jej objawy„.

Nadwrażliwość pokarmowa (inaczej: opóźniona reakcja pokarmowa)

Nadwrażliwość pokarmowa jest już nieco inną przypadłością; wywoływana najczęściej przez wybrany organ wewnętrzny, może ujawniać się od kilku godzin od zjedzenia pokarmu, do nawet kilku dni, jak ma się to w przypadku nietolerancji. Opóźniona reakcja pokarmowa jest trudna we właściwej diagnozie; szacuje się, że cierpi na nią około 35-40% społeczeństwa, ale zdecydowana większość nie zdaje sobie z tego sprawy.

Standardowe leczenie najczęściej nie przynosi pożądanych efektów; lekami łagodzone są objawy nadwrażliwości, a nie jej właściwe przyczyny.

Jak należy rozumieć nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa często mylona jest z objawami wywoływanymi z tytułu nadwrażliwości, ale nią nie jest. U podstaw tej pierwszej leży układ odpornościowy; pokarm jest w nieodpowiedni sposób trawiony przez organizm. W efekcie, zwykłe mleko może doprowadzać do nieprzyjemnych wzdęć i rozwolnienia. Jedynym sposobem jest dodawanie do produktów mlecznych laktazy lub kupowanie mleka sojowego.

6 komentarzy

  1. Paulina Paćko napisał(a):

    Wielu z nas ma poważne problemy pokarmowe, tylko ich diagnozy nie wynosi się niestety ze szkoły średniej. Sama zanim zorientowałam się, że nie toleruję w dużym stężeniu produktów mlecznych, to minęło pewnie ze 20 lat. Mam szczególny problem z przyswajaniem sera jako takiego. Po zjedzeniu np. pizzy z dużą porcją smażonego sera występują u mnie przewlekłe bóle migrenowe. Uważam, że polskiemu społeczeństwu brakuje edukacji i wiedzy na temat tego, że dieta może mieć decydujący wpływ nie tylko na samopoczucie, ale i zdrowie. Dzisiaj staram się unikać wszystkiego z dużą zawartością sera i w zasadzie mogę powiedzieć, że całkowicie wyleczyłam się z bóly głowy, który dokuczał mi przez wiele lat. Pozdrawiam.

  2. Taka ta kobieta napisał(a):

    Od roku myślałam, że mam do czynienia z alergią pokarmową, ale trochę poczytałam i wydaje mi się, że to jednak coś poważniejszego. Mam problemy pokarmowe po około 1 dniu od spożycia konkretnych produktów, na ogół chodzi o produkty zawierające mleko – najgorzej radzę sobie z przyswajaniem białego sera. I teraz nie wiem, czy to alergia, czy nietolerancja. Macie jakieś rady?

    • Iza napisał(a):

      Najrozsądniej jest zrobić testy na nietolerancję pokarmową wtedy będziesz miała czarno na białym wypisane na jakie składniki pokarmowe Twój organizm źle reaguje.

  3. Mart napisał(a):

    Ostatnio coraz częściej słyszy się hasło nietolerancja pokarmowa. Cieszy fakt, że ludzie zaczynają wreszcie dbać o swój organizm również i od środka i podejmują takie specjalistyczne badania.

  4. Isska napisał(a):

    U mnie w pracy wywiązał się temat robienia badan z krwi w celu dopasowania odpowiedniej diety. Zresztą moja koleżanka miała alergie na jeden ze składników – jakieś zboże, okazało się ze nie możne jeść pieczywa – to zaburzało jej efekty nad chudnięciem.

  5. Ulka napisał(a):

    To zabawne jak może wpłynąć na ciało wyeliminowanie jednego składnika. Ciekawa jestem Isska gdzie robi się takie pytania, jeśli koleżanka udzieliła takiej informacji podziel się z nami ( o ile tu jeszcze zajrzysz ).

Skomentuj ten materiał