Ukryta nietolerancja pokarmowa jest coraz częściej rozumiana jako alergia lub tzw. nadwrażliwość na pokarm, a to nieco inna jednostka chorobowa. Sprawdziliśmy, jak eksperci oceniają każdą z tych dolegliwości i jakie są między nimi różnice.
Objawy alergii pokarmowej są dostrzegalne natychmiast po zjedzeniu pokarmu
Alergie pokarmowe dotykają stosunkowo niewielkiej części społeczeństwa i w przeciwieństwie do tego, czym jest » nietolerancja pokarmowa, reakcja organizmu na przyjęty pokarm następuje w zasadzie od razu.
Przyjmuje się, że alergia pokarmowa dotyka około 2% społeczeństwa i to w dość ograniczonym zakresie. Dolegliwości najczęściej powodują: orzechy, mleko, soja, pszenica, nabiał, a także ryby i owoce morza. Warto zaznaczyć, że większość natychmiastowych objawów co prawda nie zagraża życiu człowieka, to w skrajnych przypadkach, przy odpowiednio dużym stężeniu produktu, może dość do tzw. wstrząsów anafilaktycznych.
Ostra reakcja na przyjęty produkt to wynik nadmiernej produkcji histaminy i mastocydów, które organizm kieruje przeciw wybranemu alergenowi.
Warto zaznaczyć, że osoby, które borykają się z alergiami pokarmowymi, są najczęściej w stanie samodzielnie zidentyfikować, na jakie produkty ich organizm nie reaguje prawidłowo (wizyta u lekarza w celu wykonania specjalnych testów bywa zbędna); wynika to z natychmiastowej reakcji, tj. zupełnie inaczej niż w przypadku nietolerancji pokarmowej. Więcej przeczytasz w artykule: „Alergia pokarmowa i jej objawy„.
Nadwrażliwość pokarmowa (inaczej: opóźniona reakcja pokarmowa)
Nadwrażliwość pokarmowa jest już nieco inną przypadłością; wywoływana najczęściej przez wybrany organ wewnętrzny, może ujawniać się od kilku godzin od zjedzenia pokarmu, do nawet kilku dni, jak ma się to w przypadku nietolerancji. Opóźniona reakcja pokarmowa jest trudna we właściwej diagnozie; szacuje się, że cierpi na nią około 35-40% społeczeństwa, ale zdecydowana większość nie zdaje sobie z tego sprawy.
Standardowe leczenie najczęściej nie przynosi pożądanych efektów; lekami łagodzone są objawy nadwrażliwości, a nie jej właściwe przyczyny.
Jak należy rozumieć nietolerancję pokarmową?
Nietolerancja pokarmowa często mylona jest z objawami wywoływanymi z tytułu nadwrażliwości, ale nią nie jest. U podstaw tej pierwszej leży układ odpornościowy; pokarm jest w nieodpowiedni sposób trawiony przez organizm. W efekcie, zwykłe mleko może doprowadzać do nieprzyjemnych wzdęć i rozwolnienia. Jedynym sposobem jest dodawanie do produktów mlecznych laktazy lub kupowanie mleka sojowego.
Wielu z nas ma poważne problemy pokarmowe, tylko ich diagnozy nie wynosi się niestety ze szkoły średniej. Sama zanim zorientowałam się, że nie toleruję w dużym stężeniu produktów mlecznych, to minęło pewnie ze 20 lat. Mam szczególny problem z przyswajaniem sera jako takiego. Po zjedzeniu np. pizzy z dużą porcją smażonego sera występują u mnie przewlekłe bóle migrenowe. Uważam, że polskiemu społeczeństwu brakuje edukacji i wiedzy na temat tego, że dieta może mieć decydujący wpływ nie tylko na samopoczucie, ale i zdrowie. Dzisiaj staram się unikać wszystkiego z dużą zawartością sera i w zasadzie mogę powiedzieć, że całkowicie wyleczyłam się z bóly głowy, który dokuczał mi przez wiele lat. Pozdrawiam.
Od roku myślałam, że mam do czynienia z alergią pokarmową, ale trochę poczytałam i wydaje mi się, że to jednak coś poważniejszego. Mam problemy pokarmowe po około 1 dniu od spożycia konkretnych produktów, na ogół chodzi o produkty zawierające mleko – najgorzej radzę sobie z przyswajaniem białego sera. I teraz nie wiem, czy to alergia, czy nietolerancja. Macie jakieś rady?
Najrozsądniej jest zrobić testy na nietolerancję pokarmową wtedy będziesz miała czarno na białym wypisane na jakie składniki pokarmowe Twój organizm źle reaguje.
Ostatnio coraz częściej słyszy się hasło nietolerancja pokarmowa. Cieszy fakt, że ludzie zaczynają wreszcie dbać o swój organizm również i od środka i podejmują takie specjalistyczne badania.
U mnie w pracy wywiązał się temat robienia badan z krwi w celu dopasowania odpowiedniej diety. Zresztą moja koleżanka miała alergie na jeden ze składników – jakieś zboże, okazało się ze nie możne jeść pieczywa – to zaburzało jej efekty nad chudnięciem.
To zabawne jak może wpłynąć na ciało wyeliminowanie jednego składnika. Ciekawa jestem Isska gdzie robi się takie pytania, jeśli koleżanka udzieliła takiej informacji podziel się z nami ( o ile tu jeszcze zajrzysz ).