granat owoc

1

Kolorowe fotografie na opakowaniach kartonów popularnych producentów mogłyby sugerować, że w środku znajdziemy naprawdę zdrowe i pełne witamin produkcji, ale jest inaczej. Znasz różnice między sokiem, nektarem i napojem? My tak.

coca cola

Napój, sok i nektar – jakie są między nimi różnice?

Ze względu na optymalizację kosztów, czołowi producenci soków zdecydowali się na transport tzw. koncentratów, a nie gotowych, zabutelkowanych soków. Nieprawdą jest, że na półkach sklepowych znajdziemy 100-procentowe soki, które są wprost wyciśnięte z owoców. Na takie rarytasy można pozwolić sobie jedynie w domu lub wydając kilkanaście złotych przy stoiskach w galeriach handlowych.

100% soku w soku? To rzadkość

Największym zainteresowaniem wśród Polaków cieszą się zdecydowanie soki. 100-procentowy sok to ten, do którego produkcji wykorzystano dojrzałe i zdrowe owoce. Jeśli na opakowaniu producent deklaruje, że mamy do czynienia ze stuprocentowym sokiem, to ten przynajmniej teoretycznie nie powinien zawierać żadnych innych dodatków, np. w postaci konserwantów, substancji słodzących, wzmacniaczy smaków oraz podobnych.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, w jaki sposób producenci komunikują swoje produkty i tak np. popularnym zabiegiem jest dodawanie oznaczenia „100% owocu”, a nie „100% soku”, co oznacza, że w butelce lub kartonie znajdziemy „substancję”, na którą składają się wszystkie części owocu – czyli np. w przypadku pomarańczy dodawane są także skórki. Takie oznaczenie może oznaczać, że mamy do czynienia z nektarem, czyli sokiem ze znaczną porcją wody.

Sok z wodą, czyli nektar

Produkty, na których opakowaniu pojawia się oznaczenie: nektar, to tak naprawdę sok rozcieńczony z wodą. Według obowiązujących norm, producenci są zobowiązani do utrzymania odpowiednich proporcji w zależności od owocu.

Minimalna zawartość soku w nektarze:

  • gruszka: 50%,
  • jabłko: 50%,
  • banan: 25%,
  • porzeczka: 25%.

W przeciwieństwie do 100-procentowych soków, nektary są najczęściej zakwaszane i dodatkowo dosładzane, czym rekompensują sobie wysoką zawartość wody.

Napoje – konserwowane, słodzone i gazowane nektary

Jeśli chodzi o napoje, to te mają już niewiele punktów wspólnych z nektarami, a tym bardziej z sokami. Producentów napojów nie obowiązują już żadne rekomendacje, co do zawartości poziomu wkładu owocowego.

Za standard należałoby przyjąć, że w napoju znajduje się od 5-8 do ok. 25% soku, a ilość cukru w porównaniu do nektaru jest nawet kilkukrotnie większa.

Przypomnijmy tylko, że do kategorii: napoje należy sklasyfikować popularną colę, w szklance której można znaleźć ok. 8-9 łyżeczek cukru.

1 komentarz

  1. Miśka pisze:

    Mi zawsze wydawało się, że nektar to będzie taki bardziej gęsty sok. Jak dobrze kojarzę to w nektarach zawsze trafiałam właśnie sporo miąższu, którego nie mogłam znaleźć w sokach. Ale to pewnie zależy od producenta. Generalnie dobrze wiedzieć, że taka jest klasyfikacja. Pozdrawiam.

Skomentuj ten materiał