granat owoc

0

Szukasz odpowiedniego gatunku kawy, który podpasuje Twoim kubkom smakowym? A może rozglądasz się ciągle za nowymi doznaniami i nie wiesz, na co się zdecydować? Przedstawimy Ci odmiany, które cieszą się największą popularnością i ilością dobroczynnych efektów. Przeczytaj artykuł i znajdź coś dla siebie!

rodzaje kawy

Postaw na tradycyjne smaki

Arabica jest niezastąpioną królową w wielu domach i miejscach pracy. Doceniana jest za swój niezwykły smak i aromat. Zawdzięcza to dużej zawartości cukrów i tłuszczów, które wzbogacają jej charakter. Ilość kofeiny na poziomie 1-1,5% zadowoli większość miłośników kawy. Skutecznie pobudzi, ale także będziemy mogli sobie pozwolić na większą ilość kubków w ciągu dnia.

Nie bez powodu wielu baristów nazywa ją matką kaw. Jej unikatowe walory sprawdzają się idealnie solo i nie potrzebują żadnych dodatków. Jednak jeśli preferujesz kawę z mlekiem, cukrem lub innymi dopełnieniami, Arabica odnajdzie się ze wszystkim. Uniwersalność to jedna z wielu zalet, które powodują, że cieszy się tak wielką popularnością.

Im wyżej się ją uprawia, tym większa jest jej wartość. Wymaga konkretnych warunków, które wpływają na jej cenę i jakość. Jest uznawana za ekskluzywną, bo do produkcji potrzeba dość dużych nakładów finansowych. Miejsce, z którego jest zbierana, wpływa na odczuwalne nuty smakowe i aromatyczne.

Robusta to prawdziwa petarda wśród kaw. Dzięki ilości kofeiny na poziomie 1,7-4% zaskoczy wielu smakoszy i wielbicieli tego składnika. Jej działanie będzie bardzo szybko odczuwalne i długotrwałe. Smak przypadnie do gustu miłośnikom mocnych doświadczeń, ponieważ jest intensywniejszy, lekko kwaśny i gorzki. Stanowi idealny dodatek w różnych mieszankach smakowych.

Rewelacyjny dla wielu weteranów zapoznanych z kofeiną i osób zapracowanych, które nie mogą sobie pozwolić na chwilę słabości. Fani kochają ją za powstawanie pianki, która przyjemnie otula gorzkawy posmak. Ziarna są niezwykle odporne na choroby, przez co jej produkcja jest nieco łatwiejsza, a samo miejsce usytuowane znacznie niżej niż w przypadku Arabiki. Nie ujmuje to jej wyjątkowości!

Co zrobić, jeśli źle znosisz obecność kofeiny?

Możesz postawić na kawy bezkofeinowe, które wśród wielu osób cieszą się wielkim powodzeniem. Przy bardzo niskiej zawartości kofeiny, często nawet nieodczuwalnej, pozwalają cieszyć się smakiem tego szlachetnego naparu. Za pomocą odpowiednio dobranych procesów, producenci są w stanie usunąć od 90 do 99% kofeiny.

Dzięki temu bez oporów możesz tworzyć desery na bazie kawy i delektować się wieloma jej wariantami. Niezależnie od powodów – nie musisz rezygnować ze swojego porannego rytuału picia małej czarnej. Renomowani producenci są w stanie zapewnić Ci wysoką jakość produktu i wiele opcji smakowych bez zawartości kofeiny. Nie musisz sobie niczego odmawiać!

Znalazłeś coś dla siebie? Mamy nadzieję, że tak! A może zaraziliśmy Cię chęcią do eksperymentowania oraz próbowania tradycyjnych odmian kawy? One nigdy nie wyjdą z łask! Życzymy smacznego!

Skomentuj ten materiał