granat owoc

0

Polskie truskawki, czereśnie, porzeczki i maliny w niczym nie ustępują hiszpańskim pomarańczom, arbuzom i grejpfrutom. Przekonaj się, jak wiele cennych substancji odżywczych znajdziesz w naszych krajowych owocach.

 Wybieramy spośród najpopularniejszych owoców sezonowych

truskawki

Na fotografii polskie truskawki

Fotografia w tym materiale zgodnie z licencją CC BY 2.0 | Fotograf: kahvikisu

1. Polskie wiśnie i czereśnie wzmocnią twój układ krwionośny

Spośród wszystkich polskich owoców, które warto wziąć pod uwagę, pierwsze miejsce przyznaliśmy dla wiśni i czereśni. Z jakiego powodu? Są bogate w składniki mineralne i mimo, że w 80% składają się z wody, to znajdziesz w nich naprawdę dużą porcję potasu, który to z kolei ma zbawienny wpływ na kondycję nerek, mięśnia sercowego oraz stawy.

W wiśniach i czereśniach znajdziesz także dużą porcję witamin, a w tym m.in. C i A, a także kwasy owocowe, które ujędrniają skórę i mają właściwości oczyszczające.

Sposób podania: najlepiej w postaci świeżej, ale możesz zrobić także z nich popularne przetwory, np. dżem lub kompot (dotyczy oczywiście wiśni; czereśnie jemy tylko świeże).

2. Truskawki poprawiają perystaltykę jelit

Truskawki możesz jeść w zasadzie bez ograniczeń. Nie dość, że poprawiają pracę nerek, bo wykazują właściwości moczopędne, to w dodatku wykazują niski indeks glikemiczny.

Poza tym z badań wynika, że te niewielkie, czerwone owoce mają także pozytywny wpływ na serce, utrudniają wchłanianie tłuszczów i wbrew obiegowym opiniom – nie podnoszą poziomu cukru we krwi.

Jakby tego było mało, truskawki stymulują jelita do zintensyfikowanej pracy, a w konsekwencji przyspieszają procesy przemiany materii.

Sposób podania: jako przecier, mus, dżem, kompot lub świeży owoc. Zdecydowanie unikaj łączenia truskawek z czekoladą i bitą śmietaną, wtedy już nie możesz sobie tłumaczyć, że jesz je dla zdrowia.

3. Porzeczki dostarczą więcej witaminy C niż cytryna

Tak, tak. Polskie porzeczki są bogatsze w witaminę C od popularnych cytrusów, a w tym m.in. cytryny. Poza tym znajdziesz w nich bombę złożoną z cynku, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Porzeczki zawierają sporo potasu, dzięki któremu poprawiają przemianę materii, a ich antocyjany uśmierzą ból gardła niezależnie od pory roku.

Sposób podania: świeże lub w postaci przetworu, np. galaretki, dżemu lub kompotu.

Skomentuj ten materiał