granat owoc

0

Okazuje się, że ten słodki przysmak to nie tylko dobry sposób na poprawę samopoczucia. Jedzona codziennie w niewielkich ilościach gorzka czekolada dobrze wpływa na kondycje układu krwionośnego.

gorzka czekolada

Nie każda czekolada dostępna w sklepie jest niezdrowa

Czekolada jest znanym od dawna przysmakiem. Dawno temu już Inkowie znali jej dobroczynne właściwości. Obecnie jest coraz bardziej doceniana przez dietetyków, lekarzy oraz kosmetyczki. Dzięki zawartym składnikom odżywczym oraz przeciwutleniaczom korzystnie wpływa na nasz organizm.

Specjaliści z Holandii potwierdzili, że gorzka czekolada spożywana w niewielkich ilościach poprawia elastyczność tętnic. Zawarte w niej substancje zapobiegają rozwojowi miażdżycy ponieważ nie pozwalają na przyklejanie się leukocytów do śródbłonka. W niewielkich ilościach jest również wskazana do spożywania przez ludzi z nadwagą oraz otyłych.

Gorzka czekolada dba o układ krwionośny

Już codzienne spożywanie 70 gramów czekolady może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Wszystko to dzięki zawartym w kakao flawonolom. To właśnie te przeciwutleniacze korzystnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych.

Naukowcy odkryli że flawonole mają również inne prozdrowotne aspekty dla organizmu. Okazuje się, że te zawarte w czekoladzie składniki łagodzą stany zapalne oraz schorzenia układu moczowego. To pozytywna wiadomość dla osób, które chroniczne cierpią z powodu zapalenia pęcherza.

Lekarze zalecają spożywanie niewielkich ilości

Przeciwutleniacze znajdujące się w kakao są substancjami naturalnymi. Zawiera je więc każda czekolada, ale najwięcej gorzka. Jest ona dobra dla zdrowia również ze względu na niską zawartość cukru, w którą bogate są inne przysmaki.

Kakao nie tylko odpowiednio dba o nasze wnętrze, ale może być też doskonałym kosmetykiem. Masło kakaowe nawilża i odżywia skórę lepiej niż nie jeden syntetycznym krem. Czekoladową maseczkę można wykonać w domowych zaciszu. Działa ona nie tylko korzystnie na skórę, zapach czekolady koi również zmysły.

Skomentuj ten materiał