granat owoc

0

Osoby chorujące na cukrzycę muszą przestrzegać szczegółowych zasad diety, żeby zapewnić sobie stabilny stan zdrowia. Podstawą jest maksymalne ograniczenie cukrów i węglowodanów, które zwiększają stężenie glukozy we krwi. Dieta często jest ustalana z pomocą dietetyka, jednak na spokojnie można zorganizować ją samemu u siebie w domu.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, jej głównym objawem jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Poziom cukru jest zbyt wysoki najczęściej z powodu trzustki, która wytwarza zbyt niski poziom insuliny, odpowiedzialnej za zmianę glukozy w energię. Rozpoznawalne są cukrzyca typu 1 i 2, zróżnicowane powodem swojego występowania. Pierwsza związana jest ze złym działaniem trzustki, druga ma podłoże genetyczne lub środowiskowe (otyłość, nieprawidłowe odżywianie i brak ruchu).

Prawidłowa dieta dla cukrzyka

Dieta to jeden z najbardziej podstawowych środków leczenia cukrzycy, oprócz niej stosuje się również leki i zażywa się odpowiedniej dawki ruchu – zrzucenie wagi, zwłaszcza przy cukrzycy typu 2 potrafi znacznie ograniczyć jej negatywne skutki. Osoby chorujące na cukrzyce muszą nauczyć się bilansować dietę tak, żeby spożywać jak najmniej niepotrzebnych węglowodanów, oznacza to wprowadzenie do diety pełnowartościowych składników spożywczych takich, jak: ciemny chleb, ciemny ryż, surowe zielone warzywa, pełnoziarnisty makaron oraz kiszonki. Owoce należy ograniczyć do minimum, ponieważ zawierają w sobie bardzo dużo cukrów.

Czego nie wolno jeść osobie chorej na cukrzyce?

Każdy cukrzyk musi unikać określonej listy produktów, które są niebezpieczne dla jego zdrowia, a w ekstremalnych wypadkach nawet życia. Aby wieść zdrowe, bezpieczne życie, osoba chora na cukrzyce powinna zlikwidować ze swojej diety takie produkty jak: produkty smażone na głębokim tłuszczu, białe pieczywo, słodkie gazowane napoje, konkretne owoce oraz alkohol i innego rodzaju używki, które w przypadku choroby mają podwójnie niebezpieczne działanie.

Czytaj więcej o badaniach na cukrzycę

Skomentuj ten materiał