granat owoc

2

Istnieją znacznie zdrowsze przekąski, ale sporadyczne przegryzanie chipsów nie jest specjalnie szkodliwe dla twojego zdrowia. Gorzej, jeśli robisz to regularnie. Zobacz, co może ci grozić, jeśli zajadasz się nimi kilka razy w tygodniu.


chipsy

Smażone na głębokim tłuszczu chipsy

Chipsy ziemniaczane z…

Popularne chipsy są na ogół wykonywane z ciętych w plastry ziemniaków – na ogół, ponieważ wielu producentów decyduje się na przygotowanie ich z tzw. masy ziemniaczanej (obniża koszty produkcji). Ostatecznie, ziemniaki jako takie są jedynym naturalnym składnikiem w paczce.

W paczce znajdziesz rakotwórczą substancję

Największe zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi akrylamid, który jest efektem ubocznym długotrwałego smażenia ziemniaków (oraz pozostałych produktów, które zawierają skrobię w głębokim tłuszczu. Eksperci klasyfikują tę substancję jako potencjalne źródło raka u człowieka – kategoria 2A uznana przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem.

Poza tym, uznaje się, że to właśnie chipsy i frytki należą do najpopularniejszych produktów spożywczych, które dostarczają do naszego organizmu wspomniany akrylamid.

Prof. Marek Naruszewicz w jednej ze swoich publikacji na łamach amerykańskiej prasy opublikował raport, w którym wskazywał, że regularne spożywanie produktów zawierających tę substancję może prowadzić do miażdżycy.

30% paczki chipsów to tłuszcz

Na 30% paczki chipsów składa się olej ze smażenia (niewiele z dostępnych w sklepach chipsów, to te pieczone). Niestety, ze względu na maksymalizację zysków, producenci chętnie sięgają po najtańszy olej utwardzony palmowy, który nadaje chrupkości pociętym ziemniakom. W efekcie, chipsy pozostają świeże na długo po wyjęciu z paczki i w zasadzie nie psują się.

Niestety, ze względu na utwardzenie, tego typu tłuszcze skutecznie obniżają poziom dobrego cholesterolu i zwiększają jednocześnie ten niepożądany, a to w nadmiarze może prowadzić do wystąpienia problemów z układem krążenia; w skrajnych przypadkach może być źródłem cukrzycy oraz nowotworów

Czy wiesz, że: nadmiar złego cholesterolu jest także jedną z głównych przyczyn problemów z erekcją u mężczyzn.

Sztuczne aromaty, kilka łyżek soli i E621

W chipsach kryje się także kilka innych składników, które nie sprzyjają twojemu zdrowiu. Głównym powodem, dla których tak przepadamy za zajadaniem się chipsami jest ich smak – głównie słony. Kilka łyżeczek soli w znaczący sposób powoduje wzrost ciśnienia krwi – jeśli nie znasz tego problemu,  masz szczęście; w innym przypadku, paczkę słonych chipsów warto zastąpić inną kruchą przekąską, np. suszonym jabłkiem.

Firmy odpowiadające za produkcję chipsów starają się w sposób możliwie optymalny wzmocnić wrażenia smakowe swoich produktów. Z tego też powodu, na opakowaniu znajdziesz całą listę sztucznych aromatów oraz : E621, czyli glutaminian sodu. Badania potwierdzają, że o ile E621 w bezpośredni sposób nie szkodzi zdrowiu, to w znacznych ilościach może zwiększać ryzyko otyłości i uczulać.

2 komentarze

  1. jaga pisze:

    czipsy to trzeba albo calkowicie wyeliminowac z diety albo czesciowo zamienic na jakies sensowne kabanosy bez konserwantow

  2. Dieta moja pasja. pisze:

    Z tymi chipsami to jest (moim zdaniem) niepotrzebne zaśmiecanie organizmu. Przyszły do nas z zachodu razem ze śmieciowym jedzeniem i się zaczęło. Najpierw wielkie łał….a teraz widzimy na ulicach coraz więcej młodzieży i dorosłych którzy są mniej lub bardziej otyli.
    Można jeść burgery, można jeść frytki to wcale nie musi być niezdrowe. Wszystko zależy od tego jak to zrobimy. Takie chipsy najczęściej mało mają wspólnego z ziemniakami. A przecież tak naprawdę ziemniaki są zdrowe i nietuczące…..100 g czystych ziemniaków to tylko około 70 kalorii. Diabeł tkwi w szczegółach czyli……dodatkach.

Skomentuj ten materiał